КАК СТАРЕЕМ

Стареенето засяга всяка клетка в тяло и променя начина, по който функционират нашите тъкани и органи. Но какво точно се случва на молекулярно и клетъчно ниво, когато стареем? Тук ще разгледаме научните основи на стареенето и ще разберем как биологичната младост се определя и поддържа чрез сложна система от клетъчни функции и генетични процеси. Ще разгледаме и по какъв начин Вашето тяло се справя с напредването на възрастта и как най-новите научни открития в медицината и регенеративните технологии могат да подкрепят и оптимизират тези естествени процеси.

Биологичната младост

Биологичната младост на човешките клетки, които обуславят нашите тъкани и техните функции, се характеризира главно с:

За да останат здрави и млади, клетките имат нужда от различни стимули. Тези стимули могат да бъдат както генетични (вродени), така и епигенетични (получени от околната среда). Епигенетичните стимули могат да включват фактори като диета, упражнения и стрес. Епигенетичните стимули могат да зависят, от потребностите на клетките за да поддържат функциите си. Основни стимули са:

Растежните фактори представляват група вещества, които са главно производни на стволови клетки и имат не само „растежна“ (подпомагат клетъчното делене, кръвоснабдяването), но и противовъзпалителна, противобактериална т.н. функции.

С напредване на възрастта (вероятно след 30-та година, когато започва и постепенния спад на хормоналните нива) броя на стволовите клетки започва да намалява, съответно намаляват нивата на растежните фактори. Виж Еndoret™

Човешката хормонална система е изключително комплексна и представлява съществен контролен механизъм на функциите за целия организъм.

Хормоналният баланс играе ключова роля във всеки аспект от функционирането на организма ни. От регулирането на енергията до контрола върху настроението,  те са нашите вътрешни регулатори. В младостта, този баланс е особено чувствителен и динамичен, но с времето и с различни външни фактори, като стрес, липса на сън и неправилно хранене, може да се наруши. Вътрешните промени, предизвикани от нарушения в хормоналния баланс, могат да се отразят на външния ни вид. Намаляване на еластичността на кожата, бавно възстановяване след наранявания и поява на бръчки – всичко това са признаци на промени в клетъчната функция, които се отразяват на външния ни вид.

Групата на есенциалните вещества включва всичко, което е необходимо за клетките ни да функционират правилно. Това включва строителни елементи като аминокиселини, мастни киселини и пептиди (например колаген), както и важни вещества като антиоксиданти, витамини и микроелементи. Тези вещества осигуряват клетките с необходимата енергия и строителни блокове, за да функционират правилно.

Наред със загубата на телесни функции, най-осезаеми за външните промени, настъпващи с напредване на възрастта. Нека вземем за пример човешкото лице:

Как регенеративната медицина може да „върне“ времето назад и да доведе до биологичното подмладяване на тъканите, следвайки човешката физиология и използвайки възстановителните ресурси на собственото тяло?

Когато сме млади, нашата кожа е мека, еластична и плътна. Мускулите са стегнати, а подкожната мастна тъкан поддържа структурата на лицето. Тези характеристики на младостта се дължат на високата плътност на клетките и добрата им организация.

Регенеративната медицина може да помогне за подмладяване на лицето, като стимулира естествените процеси за възстановяване на кожата и мускулите. Това включва използването на собствените ресурси на тялото, като стволови клетки или фактори за растеж, за възстановяване на плътността, еластичността и стегнатостта на тъканите.

С времето, лицевите кости започват да се „прибират“, което води до изменения в облика на лицето. Тези кости играят ролята на опорни точки за мускули, мастна тъкан и кожа. Като започнат да се прибират, лицето може да изгуби своята опънатост и да започне да увисва.

Лицевите кости са отговорни за даването на характерния индивидуален облик на лицето. Те са проминентни и плътни в младежка възраст, но с годините те започват да се изменяват. Този процес може да бъде ускорен от фактори като генетика, излагане на слънце, лоши хранителни навици и липса на подходяща грижа за кожата.

За да се поддържа младежкия вид на лицето, важно е да се предприемат мерки за стимулиране на колагеновата продукция и поддържане на здравословна кожа. Това може да включва използването на качествени козметични продукти, хидратация, защита от слънцето и процедури за стягане на кожата

 

Повече информация относно специфични проблематични зони (напр. околоочие и т.н.), както и решения за конкретни състояния (напр. стрии, белези, акне и т.н.) ще намерите: