Интервю за lider.bg с Д-р Николай Царибашев

Обещал съм на децата си да играя футбол и да уча математика с пра-правнуците, така че продължавам да усъвършенствам познанията си.Стремежът към здраве, младост и красота е заложен още в самото начало на хилядовековната човешка история. Медицинските  достижения през последните години все повече разкриват, че изворът на дълголетието всъщност е заложен в самите нас и е нужно само да бъде „отключен“.

Регенеративната Медицина и в частност Регенеративната Естетика представляват фундаментално различни и нови подходи към дълголетието, здравето и естествената красота, които се основават на познаването на процесите на стареене на човешкото тяло и целят значителното им забавяне, както и възстановяването на вече загубени структура и функции на тъкани, органи и системи. Детайлен анализ на собствените дадености и на регенеративния капацитет, както и оценка на влиянието на различни външни фактори позволяват създаването на индивидуализиран подход за постигане на биологична младост и тъканно-органна функционалност. В естетичен аспект се следва принципа на запазването и подчертаването на индивидуалната, собствена красота, като предимно се прилагат тъканно регенеративни методи.

Днес имаме огромното удоволствие да Ви срещнем с д-р Николай Царибашев, създател на Regenics Medical. Методът на лечение на д-р Царибашев е базиран върху съвременното научно разбиране за биологична младост, тъканна функционалност и естетика. Нека заедно да открехнем вратата към този нов свят в медицината, изпълнен с вълнуващи възможности.

Здравейте, д-р Царибашев! Огромна радост е за нас, че днес сте наш гост. Разкажете ни как избрахте медицината за Ваше призвание? Това ли беше Вашата мечтана професия като дете?

С първата си професионална мечта, мисля, че се нареждам заедно с многото малки момчета от моето поколение – да се возя гордо отзад на колата събираща отпадъци по улиците. Не след дълго обаче се появи дълбокия ми стремеж към опознаване на човешкото тяло и как то функционира. С времето ми се налагаше да се сбогувам с все повече любими хора и аз все по-често си задавах въпроса, защо всъщност човека е така безмилостно обречен на старост, болест и  раздяла с този прекрасен свят. Търсещ отговора на този труден въпрос и гладен за знания, през 1990 постъпих в Медицинска Академия София. Още в първите години открих любовта си към имунологията и образната диагностика (ултразвук, компютърна томография и ядрено магнитен резонанс), без да пропускам природни лечебни методи като фитотерапията (учил съм от основоположника на медицинската фитотерапия, д-р Памуков) и гладолечението (ученик съм на Лидия Ковачева).

Как професионалният Ви път Ви насочи към Превантивната и Регенеративна Медицина – две едва познати области от медицината в България, а и по света?

От ранно детство съм научен, че за да постигнеш големите цели в живота, трябва да започнеш от възможно най-ниската позиция – докато следвах медицина, работех като санитар в Пирогов. След успешно завършеното следване и последвала тримесечна хоспитация в университетска болница в Германия, имах удоволствието да се присъединя към екипа на Н.Пр. Посланика на Германия, Сър Петър Мецгер и Неговата прекрасна съпруга – г-жа Герти Мецгер, в организирането на цялостната хуманитарна помощ (над 37 милиона марки) идваща от Германия в един икономически особено труден момент за България. След тези две години като стипендиант на Германски Ротари Клуб започнах широкоспектърна специализация в областта на имунологично обусловените заболявания в Германия, като наред с това провеждах дългогодишни изследвания съпроводени от множество научни публикации в областта на имунологията, стволово-клетъчната тъканна регенерация, както и мускулно-скелетната образна диагностика. Още през 2005 г. добих научната титла д-р на медицината, като продължих да развивам научната си дейност, участвайки в редица интернационални работни групи, мултицентърни клинични проучвания, колаборация с колеги по време на интернационални конгреси и конференции.

С напредването на дейността ми, натрупването на опит и добиването на научни познания нарастваше скептицизма ми относно достатъчната обширност на моите познанията и разбирането на принципите и механизмите в основата на телесните ни функции. Това доведе до моето връщане на студентската скамейка през 2018 / 2020 г., за да се потопя в холистичните концепции на Превантивната и Регенеративна Медицина в Техническия Университет Дрезден (DIU–International University). Докато първата специалност се занимава с предвиждането на специфичните за индивида здравословни рискове и предотвратяването на последствията им,  то втората специалност се фокусира върху възстановяването на вече загубени структура, интегритет и функции на човешкото тяло.

Работили сте като лекар и научен сътрудник в клиниката на д-р Кейт Голди, Clinic 77 в Лондон. Разкажете ни малко повече за работата си там!

2018 беше интересна година и в друг аспект – бях буквално „откраднат“ от д-р Кейт Голди – глобален key opinion leader в областта на Регенеративната и Естетична Медицина, в нейната  Clinic 77  в централен Лондон като лекар и научен сътрудник. През двете години д-р Голди ми предаде под личното си ръководство фундирани познания по лицева анатомия, както и на създаването и развитието на индивидуализирани холистични регенеративно-естетични концепции. Наред с това и заедно с интернационален екип от колеги провеждахме научни изследвания, както и серии от обучителни лекции на национални и международни конгреси по Регенеративна и Естетична Медицина в редица западноевропейски държави, като положихме основите на ултразвуковата диагностика, за която в днешни дни всеки говори в Естетичната Медицина, за да се повиши сигурността за пациентите при иначе на „сляпо“ провежданите естетични терапии.

Въпреки впечатляващото Ви професионално пътуване, през 2022 година решавате отново се върнете на студентската скамейка. Защо избрахте този изненадващ и вълнуващ завой в кариерата си?

Спомням си, че родителите ми гальовно ме наричаха „вечното студентче“. Да кажем, че или са имали пророческа дарба, или може би по-скоро са предвиждали ненаситния ми глад за знания. През 2022 година отново станах студент в DIU–International University – този път по Функционална Медицина. Тя обединява голяма част от природните науки и разглежда човешкото тяло като строго индивидуална, комплексна, вътрешно зависима система, която подлежи на многобройните влияния на вселената. Спомням си учудването ми, когато започнаха лекциите по квантова биология. За квантова физика вече бях учил, но квантова биология…

Въпреки че „пада“ голямо учене, съм фасциниран от комплексните теоретически и практически познания, и умения по възстановяването и поддържането на индивидуалното здраве, функционалност и младост на човешкото тяло. Трябва да си призная, че съм обещал на децата си, да играя футбол и да уча математика с пра-правнуците, така че и от чисто личен интерес продължавам да усъвършенствам познанията си. Дълбоко съм признателен за щастието да имам прекрасни съпруга и деца, любима професия, да съм обграден от достолепни хора и да живея и споделям времена, в които медицината търпи едно от своите най-основоположни развития.

Как виждате бъдещето на медицината и защо избрахте да продължите професионалния си път в България, а не в Лондон например? Смятате ли, че българите са готови да повярват и да се доверят на огромните възможности, които предоставят Превантивна, Регенеративната и Функционалната Медицина?

Дълбоко вярвам в предстоящия напредък на България и на българския народ, което ме накара през 2023 г. да поставя началото на практиката си по Превантивна, Регенеративна и Функционална Медицина, както и Регенеративната Естетика в София. За да осигуря високото качество на медицинското обслужване, са сключени кооперации с водещи лаборатории и производители на медицински консумативи и добавки в Европа.

Познавайки възможностите на Превантивната, Регенеративна и Функционална Медицина и тяхното влияние върху човешкото здраве се стремя към разпространението на знанието и разбирането на принципите им, както и на дейността в тези нови области на медицината в България. За целта съм сключил кооперации със заинтересовани колеги,  започва обучението на всички нива на медицински персонал, както и „масовото“ образоване, за да се повиши разбирането на българското население относно дълголетието, научно обоснованият здравословен живот и предимствата на естествената красота.

Вярвам, че всичко изредено по-горе ще има социално значим принос в превенцията на заболявания и подобряване на дълголетието и работоспособността на всеки един българин.

Благодаря Ви за този разговор! В края какво послание бихте отправили към читателите на Лидер.БГ?

Живеем в изключително забързано време, с все по-високи изискванията към биологичната функционалност на човешкото тяло, които сравнително рано могат да доведат до изчерпване на собствените протективни системи и последващо декомпенсиране на комплексната система. В значително по-голяма степен това се отнася за хора с ръководни функции, подложени на високи обществени и лични отговорности. Прогресът в медицината позволява индивидуален анализ, предвиждане на и предпазване от рискове и компенсация на загубени функции. Макар и искрено да го пожелавам на всеки един човек с високи отговорности, за сега не можем съвсем да спрем времето и да се потопим в извора на вечната младост. Но със сигурност можем да забавим процеса на стареене, да регенерираме телата си в техните интегритет и функционалност и да останем полезни на нашето общество, нашите семейства и на самите нас за възможно най-дълго време.

отМартина Караколева Източник: https://lider.bg/d-r-nikolaj-czaribashev-obesthal-sam-na-deczata-si-da-igraya-futbol-i-da-ucha-matematika-s-pra-pravnuczite-taka-che-prodalzhavam-da-usavarshenstvam-poznaniyata-si/

Сподели:

Повече новини

Свържи се с нас